9 producten waar stiekem veel suiker in zit en de schuilnamen van suiker.

Snoep, ijs, gebak en frisdrank bevatten veel suiker; dat proef je, want deze producten zijn zoet. Er zijn echter ook voedingsmiddelen waarvan je niet zo 1-2-3 zou verwachten dat er suiker aan wordt toegevoegd.Schuilnamen van suiker

Vrijwel iedereen eet te veel suiker volgens de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Terwijl we dat in de meeste gevallen niet eens in gaten hebben. Bij het eten van een gevulde koek en een glas fris, kun je raden dat er veel suiker in zit. Maar om aan de richtlijn van de WHO te voldoen, is het niet genoeg om deze suikerrijke producten te vermijden. De richtlijn van de WHO luidt: eet dagelijks niet meer dan 6 theelepels suiker (=25 gram). Te weten, dat in een blikje frisdrank al tien theelepels suiker zitten....

Suiker wordt niet altijd op het etiket genoemd als suiker. Daardoor zul je bij het lezen van het etiket niet opmerken dat er suiker in een product zit. Daarom hier een rijtje met schuilnamen voor suiker op het etiket:

- kristalsuiker
- basterdsuiker
- kandij(-suiker)
- geleisuiker
- vanillesuiker
- glucosestroop
- fructosestroop
- glucose-fructosestroop
- dextrose
- maltodextrine
- druivensuiker
- sacharose
- sucrose
- melasse(-stroop)
- invertsuiker
- rietsuiker

Hier enkele voorbeelden opgesomd:

1. Chips

Paprikachips, borrelnootjes, kroepoek, Tuc, Pringles en andersoortige zoutjes smaken niet erg zoet; veeleer zout. Toch zitten er vaak behoorlijke hoeveelheden suiker in dit soort snackproducten. Opmerkelijk is dat vooral "vetarme" varianten van chips en zoutjes extra veel suiker bevatten.


Of bv aperitief hapjes :

Je kan ook chips maken van verschillende groenten,bv Chips van savooikool. Ook héél lekker!

2. Worst

Worst is hartig, maar kan desalniettemin een flinke dosis suiker bevatten. Aan knakworstjes, boterhamworst, gebraden gehakt, leverpastei en nagenoeg alle andere gemalen vleesproducten wordt suiker toegevoegd. Dit wordt onder meer gedaan om de enigszins weeïge smaak van gemalen vleesresten te verbeteren.

3. Kant-en-klaarmaaltijden

Kant-en-klaarmaaltijden bevatten in veruit de meeste gevallen suiker. Dit wordt niet alleen toegevoegd voor een zoetere smaak, maar vooral ook voor een langere houdbaarheid.


4. Soepen

Soep uit een blik, pak of zak -maar ook soep in poedervorm- bevat doorgaans suiker.Op de ingrediëntenlijst wordt suiker overigens niet altijd bij de naam van het beestje genoemd. Enkele voorbeelden van schuilnamen zijn: fructose(stroop) en glucose(stroop).

5. Sauzen

Vrijwel iedere saus die je in de supermarkt kunt kopen bevat suiker. Het maakt niet uit of een saus pittig, romig, zout of zuur is; suiker is alom vertegenwoordigd. Mayonaise, ketchup, curry, knoflooksaus, frietsaus, whiskysaus, mosterd en ga zo maar door...


Hier enkel voorbeelden:

6. Graanproducten

Er zijn varianten van muesli die voor 30 procent uit suiker en suikerachtige stroop bestaan! Ook aan cornflakes, crackers, croissants en zelfs roggebrood en volkorenboterhammen wordt doorgaans suiker toegevoegd.

Broodbeleg enkele voorbeelden.:

7. Vruchtensappen

Vruchten bevatten logischerwijs vruchteigen fruitsuikers. Aan vruchtensappen wordt echter ook nog weleens suiker toegevoegd. Fruitdrankjes met toegevoegde suikers kunnen zodoende meer suiker bevatten dan frisdrank. Drink daarom alleen purevruchtensappen, al dan niet aangelengd met water. 

8. Griekse yoghurt met een smaakje

Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt met aardbeiensmaak. Lekker, maar zo'n bakje bevat helaas wel al snel 17 gram suiker in totaal. Ga liever voor de basic Griekse yoghurt en voeg daar zelf vers fruit aan toe. 

9. Snoep

Enkele voorbeelden: