Onterechte kritiek op 'getrainde' lichaam zoontje Christiano Ronaldo

We zien een jongetje met een wasbordje in een sportschool. Genoeg reden om weer de onzinnige verwijten te horen dat krachttraining slecht is voor kinderen. 

Ripped kid

Toen ik vanmiddag door een ongeruste moeder gebeld werd, moest ik bekennen er niets van meegekregen te hebben. Misschien omdat ik nooit begrijp wat er zo bijzonder zou moeten zijn aan het lichaam van Christiano Ronaldo en berichtgeving daarover negeer. Ik zie iemand die gewoon erg droog is, waarschijnlijk van nature. Zoals ik toen ik jong was er ook zo uitzag voordat ik met serieuze krachttraining begon en wat spiermassa op dat magere lichaam plakte. 

Dat is dan ook meteen waarom ik de kritiek niet snap die sommigen hebben naar aanleiding van de foto van Ronaldo's zoontje. De standaard verwijten dat krachttraining niet goed is voor kinderen, gevaar voor groeischijven en dat soort nonsens. Blijkbaar hoort dat bij voetbalzoontjes. Vorig jaar kreeg het zoontje van David Beckham dezelfde kritiek toen hij een filmpje deelde van hemzelf op de roeimachine. 

De kritiek nu is echter nog minder op zijn plaats. Van de kleine Beckham kon je nog zeggen dat hij een slechte techniek toonde. Van het zoontje van Ronaldo staat echter helemaal niet vast dat hij überhaupt traint. Zijn lichaam is daar in ieder geval geen bewijs van. We zien een wasbordje, wat slechts een teken is van een laag vetpercentage. Iets dat op die leeftijd helemaal niet bijzonder is in (ongetrainde) jongetjes. Ik spreek dan dus o.a. uit persoonlijke ervaring.

De kritiek komt dan ook waarschijnlijk door het hele beeld; een sportschool op de achtergrond, een soort most-muscular-pose en een wasbordje. Er is echter niets dat er op wijst dat hij aan krachttraining doet, laat staan op een slechte manier en te hoge intensiteit.

Ik zie een jongetje dat gewoon meegaat met zijn vader naar de sportschool en daar lol heeft.

Krachttraining is niet gevaarlijk voor kinderen

Maar ook als hij wel aan serieuze krachttraining zou doen dan hoeft dat nog niet gevaarlijk te zijn. Gaat het bijvoorbeeld om groeischijven dan blijken populaire sporten zoals voetbal een hoger risico te bieden. Niemand die daarover zal beginnen als Ronaldo foto's had gedeeld van zijn zoon die een balletje trapt. Hierop gaan we uitgebreid op in, in een artikel over vermeende risico's van krachttraining voor kinderen. 

In een ander artikel bieden we hiervoor richtlijnen voor krachttraining voor kinderen om mogelijk risico's te minimaliseren. Opvallend hierbij is dat de richtlijnen vrijwel gelijk zijn aan de richtlijnen voor beginnende volwassenen. Voorbeelden zijn onder andere de nadruk op een goede techniek en het voorkomen van een te hoge belasting.

Andere belangrijke punten zijn onder meer het beseffen wat het nut moet zijn van de krachttraining. Als het gaat om ondersteuning van een andere sport dan moet de krachttraining hierop gericht zijn. Als Christiano de perfecte voetballer wilt ontwikkelen in zijn zoontje bijvoorbeeld, zou explosieve krachttraining kunnen helpen. Op die leeftijd zou ik echter vooral richten op de basis en techniek van het spelletje zelf.

Als het ontwikkelen van kracht het einddoel is, dan kan je je afvragen waarvoor die kracht nodig is. Voor een gezond lichaam zijn er genoeg sporten die kunnen helpen zorgen voor (behoud van) voldoende spierkracht en massa. Daarvoor hoef je niet vier tot zes keer in de sportschool te zitten. Ik train nu zo'n 20 jaar serieus in de sportschool en heb nog steeds geen manier gevonden om daar evenveel plezier uit te halen als uit het honkballen en basketballen in mijn jeugd.

Krachttraining eerder gevaarlijk voor het kinderbrein dan voor de spieren

Maar misschien gaat het juist echt om de spiermassa. Misschien wil je echt een mini He-man creëeren zoals 'Little Hercules' waar we eerder over schreven.

Daar heb ik wel moeite mee. Dan ben je namelijk al op zeer vroege leeftijd bezig een grote waarde te hechten aan het fysieke uiterlijk. Je zegt dan tegen een kind dat meerdere keren in de week naar de sportschool en een streng dieet noodzakelijk zijn voor een 'goed' uiterlijk. Het lijkt mij onverstandig hier op die leeftijd al mee bezig te zijn. Kinderen hebben immers de hele pubertijd nog om zich onzeker te voelen over alles aan zichzelf.

Richard Sandrak bereikte wereldwijde faam als het 8-jarige jongetje met een ripped fysiek. De drijvende kracht achter dit fysiek was zijn vader Pavel Sandrak. Pavel trainde zijn zoon al vanaf 6 jaar als een action hero. Zijn voeding was er op gericht zo droog, gespierd en atletisch mogelijk te zijn. Pavel was zelf actief in gevechtsporten en Richard's moeder Lena deed mee aan aerobics wedstrijden.

Het gezin emigreerde van Oekraïne naar de VS waar Richard begon te trainen met zijn vader. Op zijn zesde kwamen de eerste beelden van zijn fysiek in de media. Zijn vader leerde hem vechtsporten en krachttraining en bracht hem in contact met zijn eerste trainer en promotor, Frank Giardina. Het doel: een internationale superster maken van Richard als 'Little Hercules".Hiervoor maakte hij een snelle start met de documentaire 'World's Strongest Boy' waarin hij zo'n 80 kilo bankdrukte en liet zien hoe hij dagelijks 600 pushups en 300 squats deed. Ze tourden bovendien met een show opgezet door Giardina en diens vrouw Sharon. Publicaties in fitness magazines en sponsorship deals voor supplementen volgden. Uiteindelijk richtte zijn vader een eigen supplementen lijn op. Het geld volgde snel.

Met deze groeiende belangstelling groeide ook de negatieve commentaren. Mensen die zich zorgen maakte over de ontwikkeling van Richard en zich afvroegen of dit allemaal natuurlijk was. (Ongestaafde) beschuldigingen volgden dat Pavel steroïden in de shakes zou stoppen die hij drie keer per dag aan Richard gaf. Het is op zich niet heel bijzonder om op die leeftijd een sixpack te hebben. Als jonge jongen heb je van nature al een lager vetpercentage. Als je vervolgens ouders hebt die je als een volwassen fitness model of competitor laten eten en trainen, zou dit resultaat 'natuurlijk' haalbaar zijn (mede afhankelijk van aanleg natuurlijk). Of je het zou moeten willen is natuurlijk iets anders. Richard trainde iedere meerdere uren op presentatie, choreografie en met gewichten. Op de vrije momenten kreeg hij thuisscholing van zijn moeder.

Giardina beëindigde de samenwerking omdat hij zich niet kon vinden in de manier Richard werd opgevoed. Hij vertelt in een interview dat Richard geen speelgoed had en nooit naar buiten mocht om te spelen. Hij zou een extreem strikt dieet hebben en bijvoorbeeld een kom met sla eten terwijl zijn vader pizza at. Hij had zijn vermoedens van anabolen gebruik en besloot de samenwerking te beëindigingen. 

Huishoudelijk geweld en motivatie

Tegenwoordig doet Richard af en toe wat chin ups om zijn conditie op peil te houden en cardio. Hij heeft wat je een normale, gezonde shape zou mogen noemen. Van het über ripped fysiek is echter weinig over. Als stuntman steekt hij zichzelf vijf keer per dag in brand voor een attractie in Universal Studios Hollywood.Hij zegt op 24-jarige leeftijd in een interview dat hij trots is op zijn verleden. Zijn verleden als "Little Hercules" neem ik dan aan. Op 10-jarige leeftijd belt hij stilletjes met de politie en vraagt ze zonder sirenes te komen. Zijn inmiddels zwaar drinkende vader heeft zojuist zijn moeder fysiek aangevallen en dreigt ze te vermoorden. Niet voor het eerst. Ook Richard zelf werd bijna dagelijks door zijn vader getrapt en geslagen, zo vertelt hij als jongetje in een later interview. Pavel wordt opgepakt en veroordeeld tot een gevangenis straf van 3 jaar.Na de arrestatie pakten Richard en zijn moeder zelf echter de draad weer op en vonden een nieuwe manager bij wie ze tijdelijk intrekken. Na twee maanden rust wordt er flink geïnvesteerd in zijn carrière. Richard droomt dan zelf ook nog steeds van een leven als acteur.In een andere video kunnen wij hem als tiener zien met het lichaam van een turner. Hij doet dan ook voor turnoefeningen op de mat en toont een paar van de trappen die we hem als 8-jarige al zagen doen. De link naar zijn huidige werk als brandende stuntman die in een bak water duikt lijkt niet moeilijk te vinden.

Geen cut voor kids

Het gedrag van de vader doet me in deze sterk denken aan dat van moeders van jonge meisjes in beauty pageants. Daarbij worden ook kinderen in de pasvorm van een volwassene gegoten. Maar kinderen zijn geen volwassenen. Als ouder is het je taak je kind een zo goed mogelijke uitgangspositie te geven voor diens leven als volwassene.Daarbij kunnen spel, sport, inclusief cardio en krachttraining een belangrijke rol spelen. Zorgen dat een kind voldoende beweging krijgt voor gezonde spieren en uithoudingsvermogen. Maar ook gewoon laten ervaren dat bewegen leuk is én uitdagend mag zijn. Een beproefde methode om zelf op latere leeftijd door te gaan met sporten. Ik kan moeilijk aan de hand van de beelden inschatten of Richard te hard getraind werd. Bovendien leek Richard sterk gemotiveerd. Ik ben geen pedagoog en vind het dan ook moeilijk te stellen de training zelf slecht is geweest voor zijn ontwikkeling. Maar die discussie kan je over iedere jonge topsporter voeren.Ik heb meer moeite met een voedingsschema dat gericht is op een zeer laag vetpercentage in een kind. Een kind gezonde voeding leren eten lijkt mij het doel, niet sla en proteïne voor een sixpack.